KRAALTJES, … voor een bestaansbewijs

PREVIEW PROJECT 3 (verwacht in mei 2018), voor moeder en kind zorg,
m.b.v. St. Anthony’s Hospital in Dzodze, Ghan

Binnenkort volgt informatie over de artikelen en de wijze van bestellen/doneren …😍

“Jaarlijks worden 51 miljoen baby’s niet geregistreerd bij hun geboorte en hebben dus geen geboortebewijs. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Plan. Maar hoe erg is dat? “

In Ghana krijgen veel kinderen pas met 2, of zelfs 5 jaar, hun geboortewijs. Oorzaak hiervoor is niet alleen geldgebrek, maar spijtig genoeg ook omdat veel kinderen voor die leeftijd nog overlijden. De kans hierop is 10 keer zo groot wanneer het kind zonder moeder moet opgroeien. (Bron: PLAN): 5 redenen waarom een geboortebewijs héél belangrijk is

  1. Naar de dokter of het ziekenhuis

Elk jaar sterven miljoenen jonge kinderen onnodig aan ziektes, die met een inenting, medicijnen of medische zorg helemaal niet dodelijk hoeven zijn. Kinderen zonder geboortebewijs kunnen vaak niet naar de dokter of het ziekenhuis. Of hun ouders moeten veel meer betalen voor medische zorg en medicijnen

Op marktdagen bezoeken vele vrouwen PHS (Public Health Service) van St. Anthony’s Hospital in Dzodze (Ghana), voor consultatie, inentingen, controles. Ook kan men er een geboortecertificaat aanschaffen. Op andere dagen gaat St. Anthony’s Hospital ook naar de communities en geeft daar gezondheidsvoorlichting, en de mogelijkheid tot het aanschaffen van een geboortecertificaat.

  1. Naar school

Zonder geboortebewijs kunnen kinderen vaak niet naar school. Ze staan nergens geregistreerd en hebben dus ook niet de papieren die nodig zijn voor toelating op een openbare school.

  1. Bescherming

Kinderen zonder geboortebewijs bestaan officieel niet. Ze staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor bijna onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Een geboortebewijs zorgt ervoor dat een kind geregistreerd is als staatsburger. Daarmee kunnen ze aanspraak maken op hun rechten. Ook op het recht op bescherming.

  1. Recht op een erfenis

Om van hun ouders te kunnen erven, moeten kinderen aantonen dat zij de wettige erfgenamen zijn. Ongeregistreerde kinderen kunnen dat niet.

  1. Bewijs van je bestaan

Veel kinderen raken hun ouders kwijt als mensen massaal op de vlucht slaan of in de chaos na een ramp. Van ongeregistreerde kinderen, die geen identiteitsbewijs hebben, is het bijna onmogelijk ouders of andere familieleden op te sporen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk verdwijnen als ze worden ontvoerd door mensenhandelaren. Kinderen met een geboortebewijs lopen veel minder risico’s. In de meeste gevallen worden hun ouders snel teruggevonden en kunnen de kinderen naar hen terug.

KRALENPROJECT:

Geef een geboortebewijs cadeau en inspireer je vrienden

De kosten van een geboortecertificaat in Ghana is GH 60.00, om en nabij € 11,00, iets meer dan de kosten voor zo’n kralen heupkettinkje …
Donateurs zijn onmisbaar. Jij dus ook. Zonder donateurs immers geen geld om deze kinderen een eerlijke kans te geven. Een duidelijk verhaal. Maar hoe besteden we jouw euro nu precies? Het gaat om jouw geld En dat moet bij de kinderen terecht komen.
In de praktijk gaat jouw,en mijn, euro daarom naar deze kinderen in nood en St. Anthony’s Hospital in Dzodze, Ghana (mijn euro gaat ook nog naar de Ghanese dame die deze mooie sieraden voor dit “sympathieke” doel maakt):

Geen hulp zonder steun, met uw steun én die van het ziekenhuis gaat ook dit project een succes worden voor de kinderen.
Wat gebeurt er met uw euro? Ik hou ook van duidelijkheid, daarom:
1. Uw euro wordt besteed aan geboortecertificaten;
2. Uw euro wordt besteed aan apparatuur voor en onderhoud van St. Anthony’s Hospital in Dzodze, Ghana.
Mijn euro gaat ook nog eens naar de vrouw die de sieraden zelf maakt.

Over de vrouw die deze prachtige sieraden maakt:

“Ik kom uit de Volta Regio, en wel uit Keta. Daar ben ik naar school gegaan en opgegroeid. Ik heb 3 broertjes en zusje, ben nog vrijgezel en heb nog geen kinderen. Ik maak macrame tassen en shirts, bruids make up… Maar bovenal maak ik mijn prachtige kralen, heupkettingen, nekkettingen, armbandjes, sandalen, tasjes … Ik betaal mijn rekeningen met de inkomsten van mijn eigen ambacht. Het leven in Dzodze is niet makkelijk, op Marktdagen is het erg druk”

Over de heupkettinkjes (bron: de vrouwen die ik heb ontmoet in Ghana en internet Google):

In veel Afrikaanse landen dragen meisjes en vrouwen kettingen van glaskralen om hun middel. Zij doen dat al vanaf circa de 15e eeuw.

Kleine baby-meisjes krijgen al zo’n mooie ketting om hun middel. Naast dat de heupketting wordt gezien als een mooi sieraad, heeft het dragen van deze heupketting ook een praktische reden. Door het dragen van de heupketting door de kleine meisjes kan de moeder goed zien of het meisje voldoende groeit of niet. Gaat de ketting strakker zitten of zakt hij juist opeens over de billen heen? Ook zijn er veel moeders die geloven dat de heupkettingen hun dochter beschermt tegen mensen die haar misschien kwaad willen doen en dat het dragen van de ketting helpt bij het krijgen van een mooi figuur.

Veel Afrikaanse meisjes blijven ook op oudere leeftijd de heupketting dragen. De ketting is bijvoorbeeld een belangrijk geschenk van de moeder aan haar dochter zodra het meisje haar eerste menstruatie heeft. De heupketting verdwijnt dan onder de kleding en symboliseert de groei van de vrouwelijkheid en seksualiteit van het meisje.

Door volwassen vrouwen worden de heupkettingen gedragen voor de verleiding en gebruikt om te ‘communiceren’ met hun man. Er zijn namelijk veel verschillende kralen met elk een eigen betekenis. Ook worden de heupkettingen door vrouwen gedragen om in de gaten te houden of ze in gewicht toenemen of bijvoorbeeld zwanger zijn. De heupketting wordt dan dus gebruikt in plaats van een weegschaal of zwangerschapstest!

Maar naast dat de heupketting in veel Afrikaanse landen dus een hele eigen geschiedenis en betekenis heeft, is het ook gewoon een heel mooi sieraad om te dragen bij een bikini of andere zomerse outfit!

Mooie kleurrijke heupketting voor om de middel, gemaakt van kleine glaskralen uit Ghana. De glaskralen van deze heupketting zijn met de hand beschilderd en hebben een speciale betekenis. De betekenis van deze kraal is: “Story of Marriage”.

De ‘traditionele’ heupketting wil zeggen dat de kralen zijn geregen op een aantal katoenen witte draden en de heupketting vastgemaakt dient te worden door middel van het goed knopen van deze draadjes. De heupketting wordt in landen als Ghana namelijk dag en nacht gedragen en dus niet afgedaan als deze eenmaal om zit.

Deze Ghanese handwerklieden hebben het maken van de mooie glaskralen vaak geleerd van hun ouders, die de ambacht weer overgedragen hebben gekregen van diens ouders. Als sinds de 15e eeuw maken ze in Ghana deze kralen en dragen ze ze om hun middel! Alle kralen die gebruikt worden voor de heupkettingen die wij aanbieden zijn zijn glaskralen waardoor ze een mooie glans hebben en kleurvast zijn. De glaskralen worden gemaakt van gerecycled glas en een aantal daarvan worden daarna nog beschilderd. Het beschilderen wordt gedaan met een heel dun takje van verf dat gemaakt is van glaspoeder, wederom gemaakt van gerecycled glas, gemengd met water. Tenslotte worden de kralen op een aantal dunne katoenen draadjes geregen en daarna is de heupketting klaar om gedragen te worden!”

Over bruijckertje

Mijn site Working together in Ghana (stanthonysdzodzeghana.wordpress.com) is over onze trip naar en fundraising voor het ziekenhuis in Dzodze (Ghana), het land waar ik geboren ben.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op KRAALTJES, … voor een bestaansbewijs

  1. Pingback: VOORPROEFJE ‘Doneer Kindergeluk’… | Mother&Childcare

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s